2018#3

do 30.08 / Ruimteveldwerk, Renato Nicolodi, selascano, Wesley Meuris, raumlabor ... - Liquid City | Vloeibare Stad

Begeleid bezoek aan Triënnale Brugge start aan de voorkant van het Concertgebouw (In&Uit) Donderdag 30 augustus 2018 om 11:00

Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad haakt in op het thema van 2015, waarbij werd nagedacht over de stad als een megapolis. Alleen gaat het nu nog een stapje verder: hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt?

Triënnale Brugge heeft internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd om hierover na te denken. Velen zochten voor hun werk inspiratie in de rol van het vloeibare dat de stad letterlijk doorkruist en omringt. Het water, dat Brugge ooit zijn wereldfaam bezorgde, wordt een metafoor voor Liquid City. In de binnenstad worden een reeks kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken opgebouwd. Ze vormen een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. Want net dat is een van de doelstellingen van Triënnale Brugge 2018: ontmoetingen genereren, mensen uitdagen om de kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar ook te beleven en deel uit te maken van het creatieve proces.

We starten onder begeleiding van Els Wuyts (deel van het curatorial team van Triënnale Brugge) aan ’t Zand in Brugge en wandelen doorheen de stad langs de verschillende installaties, te beginnen met MFS III – Minne Floating School van Kunlé Adeyemi en ontmoeten Ruimteveldwerk in godshuis Sint-Trudo aan de Garenmarkt. Rond 13:00 genieten we van een lichte lunch in De Republiek in Brugge en wandelen verder naar het noorden, met een tentoonstellingsbezoek en een koffiepauze aan de Poortersloge (URB EGG). We bezoeken eveneens de tentoonstelling “Impact van het hoogst Onwaarschijnlijke” in Black Swan gallery en sluiten af in de late namiddag aan site DuPont (vermoedelijk rond 17:00): House of Time van Raumlabor, waarbij het makkelijk is om terug te keren met de bus naar het station of om even in Brugge te blijven of om (vrijblijvend) aan te sluiten bij een lezing om 20:00:

House of Time is een langetermijnproject dat is opgestart door het Duitse architectenbureau raumlabor, in samenwerking met lokale partners als Brugge(n) voor jongeren en Bolwerk. Op een oude industriële site langs het kanaal werken ze een jaar lang samen aan een huis vol tijd: een plek die als het ware geherprogrammeerd en geactiveerd wordt tot een ontmoetings- en productieplek door en voor jongeren. De ‘microfabriek’ zal langzaam evolueren tot een open ruimte om te verkennen, te experimenteren en te leren. Er worden mobiele eenheden samengesteld, zoals een warmwaterbad of een reeks bankjes, maar het gaat vooral ook over immateriële waarden: zich betrokken voelen, zich engageren om actief problemen op te lossen op elk moment van het creatieproces. Het gaat erom tieners te motiveren om op permanente basis gebruik te maken van een stedelijke publieke plaats. Het Duitse collectief vertelt over de opzet en evolutie van dit project op donderdagavond 30 augustus op de site zelf.

Meer weten? triennalebrugge.be archipelvzw.be/house-of-time BruggeGalerieWeekend